Berliner und Münchener Tierärztliche Wochenschrift 18.01.2016

Prevalence and antimicrobial resistance of Vibrio spp. in retail shrimps in Vietnam

Prävalenz und antimikrobielle Resistenz von Vibrio spp. in Shrimps von Märkten in Vietnam

Summary
The aim of the study was to investigate the prevalence and the antimicrobial resistance patterns of Vibrio (V.) spp. isolated from retail shrimp in Hanoi, Vietnam. A total of 202 shrimp samples were collected from retail markets located in ten urban districts of Hanoi. Among those, 201 (99.5%) samples were positive for Vibrio spp. The most common species detected was V. parahaemolyticus (96.5%), followed by V. alginolyticus (56.4%), V. cholerae (2%) and V. vulnificus (1.5%). Multiple Vibrio spp. were found in 114 (56.4%) samples. None of the V. parahaemolyticus isolates carried the virulence-associated tdh (thermostable direct haemolysin) and trh (tdh-related haemolysin) genes. In total, 195 V. parahaemolyticus isolates, four V. cholerae isolates and three V. vulnificus isolates were tested for resistance to eight antimicrobial agents. V. parahaemolyticus isolates showed high rates of resistance against ampicillin (87.2%), while a moderate rate was observed for sulfamethoxazole/trimethoprim (18.5%) and intermediate resistance towards tetracycline (24.6%). Low resistance rates (0.5%) were recorded against both ciprofloxacin and cefalothin. Only one V. cholerae isolate with resistance to ampicillin and two V. cholerae isolates with resistance to sulfamethoxazole/trimethoprim were found. All V. vulnificus isolates were susceptible to the eight antimicrobial agents tested. However, the number of V. vulnificus and V. cholerae was small. Multi-resistant isolates were found in V. parahaemolyticus with a low frequency (16.9%). The results of this study revealed the ubiquitous nature of Vibrio spp. in shrimp at retail. To reduce the potential risk of Vibrio infections due to handling or consumption of undercooked seafood, good manufacturing practice as well as safe handling and processing should be encouraged.

Keywords
Vibrio spp., prevalence, virulence, antimicrobial resistance, shrimps

Zusammenfassung
Ziel der Studie war die Untersuchung von Shrimps aus dem Einzelhandel in Hanoi, Vietnam hinsichtlich der Vibrio (V.) spp. Prävalenz und deren antimikrobiellen Resistenzen. Insgesamt wurden 202 Einzelproben von Märkten aus zehn Bezirken Hanois, Vietnam, analysiert. Dabei wurden 201 (99,5 %) der Proben positiv auf Vibrio spp. getestet. Am häufigsten wurde die Spezies V. parahaemolyticus (96,5 %) detektiert, gefolgt von V. alginolyticus (56,4 %), V. cholerae (2 %) und V. vulnificus (1,5 %). Mehrere Spezies wurden in 144 (56,4 %) der Proben gefunden. Keines der V. parahaemolyticus-Isolate codierte die Virulenz-assoziierten Gene tdh (thermostabiles direktes Hämolysin) bzw. trh (tdh-verwandtes Hämolysin). Insgesamt wurden 195 V. parahaemolyticus-Isolate, vier V. cholerae-Isolate und drei V. vulnificus-Isolate auf antimikrobielle Resistenzen gegenüber acht Antibiotika getestet. V. parahaemolyticus-Isolate wiesen eine hohe Resistenzrate gegen Ampicillin (87,2 %) auf. Gegenüber Tetracyclin wiesen 24,6 % der Isolate Resistenzen auf, wohingegen nur 36 Isolate (18,5 %) Sulfamethoxazol/Trimethoprim-Resistenz zeigten. Niedrige Resistenzraten (0,5 %) wurden für Ciprofloxacin und Cefalothin detektiert. Lediglich ein V. cholerae-Isolat wies Resistenzen gegenüber Ampicillin auf. Zwei weitere V. cholerae-Isolate zeigten Resistenzen gegenüber Sulfamethoxazol/Trimethoprim. Alle untersuchten V. vulnificus-Isolate waren für alle acht Antibiotika sensibel. Ein geringer Anteil der V. parahaemolyticus-Isolate (16,9 %) wies Multiresistenzen auf. Diese Studie weist auf die ubiquitäre Verbreitung von Vibrio spp. in Shrimps aus dem Handel in Vietnam hin. Um das Risiko von Vibrio-Infektionen durch Konsum von nicht ausreichend erhitzten Meeresfrüchten zu reduzieren, sollte auf eine gute Herstellungspraxis sowie einen sicheren Umgang und entsprechende Verarbeitungsschritte geachtet werden.

Schlüsselwörter
Vibrio spp., Prävalenz, Virulenz, antimikrobielle Resistenz, Shrimps

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