DOI 10.2377/0341-6593-114-275
Berliner und Münchener Tierärztliche Wochenschrift 114, 275-279
DOI: 10.2377/0341-6593-114-275
© M. & H. Schaper GmbH. 2007
Publiziert: 07/2007
Summary
The paper deals with supplementation of hen diet with oils with increased content of to-3 polyunsaturated fatty acids (PUFA) and occurrence of fatty acids (FA) in fatty tissues and eggs of laying hens after the respective supplementation. The experiment was carried out on 30 laying hens of ISA BROWN hybrid, divided to three groups (A, B, C). For the period of three weeks the group A was administered flax-seed oil, group B served as a control and group C was fed base rations supplemented with fish oil. In addition to that the diet of groups Aand C was supplemented with Vitamin E as an antioxidant. Administration of the oils as a source of to-3 PUFA increased their concentration in both the fatty tissues and egg-yolk which resulted in thechangeof the ratioof to-6and to-3 PUFA. No influence of flax-seed and fish oil on concentration of a-tocopherol in egg-yolk was observed.Zusammenfassung
Die vorliegende Arbeit befasst sich mit der Futterzugabe von Ölen mit erhöhtem Gehalt an to-3 mehrfach ungesättigte Fettsäuren (PUFA) und deren Einfluss auf die Zusammensetzung des Fettgewebes und der Eier von Versuchslegehennen. In der Untersuchung wurden 30 Legehennen der Rasse ISA BROWN in drei Gruppen (A, B, C) unterteilt. Im Zeitraum von 3 Wochen wurden die folgenden Behandlungen angewendet: A - Leinöl, B - Kontrolle und C - Fischöl. In die Futterration von den Gruppen A und C wurde zusätzlich Vitamin E als Antioxidant zugefügt. Die Ölverabreichung führte zum Anstieg von to-3 PUFA sowohl im Fettgewebe als auch im Eigelb. Damit kam es auch zurVeränderung des to-3/to-6 Verhältnisses. Es konnte kein Einfluss der beiden Öle auf die Konzentrationen von a-Tocopherol im Eigelb beobachtet werden.